بيان عربي نام كتاب احكام بابيان مي باشد، همين كتاب با تفصيل و شرح بيشتر ،كتاب بيان فارسي را به وجود آورده و خلاصه اي از آن لوح هيكل الدين است . بيان عربي مي بايستي 19 واحد باشد كه هر واحد آن 19 باب است.
فاضل مازندراني مي نويسد: «كلام خودنقطه در بيان فارسي در وصف صدور بيان چنين است قوله: (و بعين يقين نظر كن كه ابواب اين بيان مرتب گشته بعدد كل شيء (361) كه عبارت است از 19×19) اما تا پايان واحد يازدهم بيشتر نگاشته نگرديده و مع ذلك از بيان فارسي كامل تر است. پس از پايان چاپ بيان عربي، تمامت اين كتاب به خط خود ميرزا علي محمد و به شيوه نگارش اودر دو صفحه چاپ گرديده كه از نظر سنديت و اعبتار بر ارزش كتاب افزوده است.»
تاريخ نگارش كتاب بيان سال 1264 هـ ق مي باشد كه در اين تاريخ باب در زندان ماكو به سر مي برده است (تقويم امر ص 29) . شوقي افندي در كتاب قرن بديع جلداول صفحه 150 مي نويسد: «از آثار منزله در قلعه ماكو كتاب مستطاب بيان است كه مشتمل بر حدود واحكام شرع بديع و متضمن بشارات و اشارات بهيه راجع به ظهورمن يظهُره الله وشئون و مقامات منيعه آن وجود مقدس وانذارات شديده به اهل بيان مي باشد اين سفر جليل در بين آثارصادره از قلم آن سدره احديه مقام خاص وممتازي را دارا است.»
هم چنين در صفحه 151 و 152 كتاب مزبور مي گويد: «اين كتاب مبارك حدود وفرائض مسطوره در قرآن كريم از قبيل صوم وصلوة و نكـاح و طـلاق و ارث و غيـره را نسخ و در عين حالت رسالت حضرت سيد المرسلين راتثبيت و مقـام آن حضرت را تكـريم و تعظيـم مي نمايد، همان نحو كه پيغمبر اكرم احكام انجيل را نسخ و مبدأ غيببه و حقيقت الهيه مندرج در شريعت مسيحيه را تصديق وتأييد فرمود.»
فاضل مازندراني دركتاب اسرار الاثار ادعا مي كند كه كتاب الجزاء باب همين بيان عربي است در حالي كه بر اساس دلائلي روشن اين سخني بي اساس است.
نام کتاب:
بیان عربی
|
نام نویسنده:
علی محمد باب
|
قطع:
رقعی
|