رو نمائی از دو کتاب جدید
از دو کتاب جدید «بهائی پژوهی» : «فرجام فرخنده» و «مسأله مشروعیت»، رونمائی شد.
گزارش این رونمائی را به روایت گزارشگر سایت بخوانید:
به مناسبت هفتمین سالگرد تأسیس سایت بهائی پژوهی مراسمی در تهران با حضور جمعی از مؤسسان و نویسندگان این سایت برگزار شد، ضمن ارائهی گزارشی از روند هفت سالهی سایت بهائی پژوهی و ارائهی آمار و ارقامی از این دوره، از دو کتاب جدید این مؤسسه، «مسألهی مشروعیت» و «فرجام فرخنده» نیز رونمایی گردید.
کتاب مسألهی مشروعیت که در 292 صفحه و با قطع رقعی منتشر شده «پژوهشی دربارهی ساختار رهبری و نظام مشروعیت در آئین بهائی» است. این کتاب در پنج فصل به رشتهی تحریر در آمده که دو فصل نخست این کتاب به بحثی تطبیقی دربارهی ویژگیهای حجتهای الهی در ادیان مختلف پرداخته است.در این دو فصل مؤلف نشان داده
است که رهبران بهائی واجد ویژگیهای قابل قبول عقلی و نقلی برای رهبری جامعهی بشری نبوده و مشروعیت لازم را برای ادعای پیامبری از جانب خداوند نداشتهاند. فصل سوم این کتاب به بررسی مسألهی دلیل تقریر و ادعای بهائیان در کفایت این دلیل بر مشروعیت رهبران بهائی پرداخته و از سه منظر این دلیل را نقد کرده است.
فصلهای چهارم و پنجم این کتاب به بررسی نظم نوین بهائی برای هدایت انسانها در تعالیم شوقی افندی پرداخته و حوادث پس از مرگ شوقی را با نصوص بهائی موجود در این زمینه مقایسه کرده است. از رهگذر این مقایسه نویسنده به این نتیجه رسیده که بیت العدل در شرایط موجود، مشروعیت لازم را حتی از دیدگاه بهائیان مؤمن به نصوص بهائی برای زمامداری امور بهائیت ندارد و از مسألهی عدم مشروعیت رنج میبرد.
مهدی هادیان مؤلف این کتاب در بیاناتی ضمن تشکر از همکاران خود در تولید این اثر، آن را ثمرهی دو سال مطالعه و تحقیق خواند و گفت: ابتدا قرار بود این نوشته به عنوان مقدمهی کتاب نشیب و فراز، نوشتهی مرحوم یدالله ثابت راسخ منتشر شود. اما هنگامی که این مقدمه به رشتهی تحریر در آمد، حجم آن از اصل کتاب نشیب و فراز بیشتر شد و لذا به صلاحدید دوستان گروه پژوهش و نگارش، قرار شد به صورت مستقل چاپ شود و در مقدمهی کتاب نشیب و فراز، به معرفی کوتاهی از سرهنگ بازنشسته، یدالله ثابت راسخ، اکتفا شود. اما توصیهی من به کسانی که میخواهند کتاب «نشیب و فراز» را به خوبی متوجه شوند آن است که پیش از آن، کتاب «مسألهی مشروعیت» را با دقت مطالعه کنند.
هادیان در ادامه و در پاسخ به سؤالی در مورد زمان انتشار کتاب نشیب و فراز اظهار بیاطلاعی کرد و افزود: کارهای اصلی کتاب از نظر من به انجام رسیده و کتاب برای طی مراحل اداری وفنی چاپ در اختیار ناشر قرار دارد. او اظهار امیدواری کرد که این کتاب نیز تا آبان ماه سال جاری به چاپ برسد
کتاب فرجام فرخنده نیز در این مراسم رونمایی شد و در اختیار حاضران قرار گرفت. این کتاب نیز در چهار فصل و در موضوع خاتمیت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آیین اسلام به زیور طبع آراسته شده است. این کتاب در قطع رقعی و در 224 صفحه منتشر شده است. پیش از این، این کتاب به صورت جداگانه و در مجموعهای چهار جلدی منتشر شده بود و کتابهای یازدهم تا چهاردهم بهائی پژوهی را به خود اختصاص میداد.
این کتاب در چهار فصل خود، از چهار محور اصلی به آموزهی خاتمیت میپردازد:
1-خاتمیّت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، به این معنا که پس از ایشان هیچ پیامبری مبعوث نخواهد شد.
2-خاتمیّت قرآن، به این معنا که پس از آن وحی قطع شده و هیچ کتابی از آسمان نازل نخواهد شد.
3-خاتمیّت اسلام، به این معنا که پس از آن هیچ دین جدیدی برای بشر تشریع نخواهد شد.
4-تبیین خاتمیّت در پرتو بحث هدایت الاهی. در این فصل به بررسی مسألهی خاتمیت و ارتباط آن با مسألهی امامت پرداخته و فلسفهی خاتمیت را استمرار هدایت در سایهی تبعیت از امامت دانسته است. هر کدام از این چهار محور اصلی، مستقل امّا مکمّل یکدیگرند و از هفت منظر مورد بررسی قرار گرفتهاند:
1- از منظر قرآن. 2- از منظر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله. 3- از منظر امیر مؤمنان علیه السلام. 4- از منظر امامان علیهم السلام. 5- از منظر دانشمندان شیعه. 6- از منظر دانشمندان سنی. 7- از منظر منکران.
مهدی حبیبی که این کتاب با مقدمهی وی به چاپ رسیده، این اثر را حاصل تلاش گروهی بخش نگارش و پژوهش سایت دانست. او هم چنین عنوان کرد که این کتاب دارای برخی اصلاحات اساسی نسبت به چهار کتاب پیشین هستند. وی افزود: لحن کتاب تغییر عمدهای یافته و به ادبیات پژوهشی نزدیکتر شده است. استنادات بیشتری به نسبت کتابهای قبلی افزوده شده و در مجموع، این کتاب را میتوان جمع چهار کتاب پیشین با تجدید نظرهای کلی دانست.
حبیبی همچنین از انتشار دو کتاب دیگر در آیندهی نزدیک خبر داد.