کتاب «بهائیت و رژیم پهلوی» نوشته لیلا چمنخواه منتشر شد. نسخه اصلی کتاب رساله دکترای لیلا چمنخواه در دانشگاه تربیت مدرس بود که در سال ۱۳۸۵ ارائه داده بود و به بررسی موضوع گروههای بهایی در رژیم پهلوی پرداخته بود.
در این کتاب لیلا چمنخواه روند شکلگیری جریان بهائیت در ایران را به طور تاریخی مورد بررسی قرار داده و آنها را به عنوان یک اقلیت گروهی که در اواسط سده ۱۲ هجری در دوران حکومت قاجار شکل میگیرند و در ادامه با قبض و بسطهایی که در مبانی فکری آنها رخ میدهد، مورد پژوهش قرار داده است.
در این کتاب با توجه به مفهوم «اقلیت»، نویسنده بهائیان را به عنوان یک گروه اقلیت مورد پژوهش قرار داده است و اینکه این گروه اقلیت چگونه در برهههای تاریخی ایران و تحولات سیاسی که در ایران اتفاق افتادهاند، دچار محدودیت یا گسترش شدهاند. همچنین روابط این گروه با رژیم پهلوی و مناسبات سیاسی و اقتصادی از دیگر مواردی بوده که به آن پرداخته شده است.
این کتاب از شش فصل با عناوین: مفهوم بندی اقلیت، اقلیت بهایی: یک مطالعه تاریخی، زمینههای فکری و عملی، گسترش اداری- سازمانی از ۱۳۰۰ تا ۱۳۳۲، همکاری، اعطای منافع و پایگاه قدرت، بنیانهای سیاست اقلیت و موخره تشکیل شده است. در انتهای کتاب نیز اسنادی ضمیمه کتاب شدهاند و فهرست منابع قرار گرفته است.
در بخشی از کتاب آمده است:
«رابطه بهائیان با رژیم محمد رضا شاه پهلوی هم در سالهای قبل از انقلاب و هم در بعد از آن در رأس فهرست اتهامهای رژیم و مشخصاً شخص شاه، قرار داشت و مکرراً از سوی نیروهای مخالف رژیم علیه آن مطرح میشد. هر چند حد و ثغور این رابطه برای مخالفان رژیم به وضوح مشخص نشد، اما دستاویز مناسبی برای حمله به آن بود.
افزون بر محرکههای دینی اکثریت، ناخشنودی مخالفان نسبت به سودهای اقتصادی و امتیازات سیاسیای که به برخی از بهائیان-چه در نتیجه مناسبات نزدیک با دربار و چه به طور کلی در اثر پیامدهایی که یک نظام سیاسی سکولار میتواند برای اقلیتهای دینی داشته باشد- میبرند، عامل مهم دیگری بود که به تقابل میان رژیم و مذهبیون دامن میزد.
اینکه چرا این امر اتفاق افتاد سؤالی تاریخی است که پاسخی تاریخی هم میطلبد. تحول از بابیت به بهائیت در آموزهها و عقاید بود که در نتیجه فشار سیاسی و زندگی در تبعید حاصل شده بود.»
کتاب «بهائیت و رژیم پهلوی» نوشته لیلا چمنخواه در ۲۰۰۰ نسخه و به قیمت ۸۴۰۰ تومان از سوی انتشارات نگاه معاصر منتشر شده است.